Blackstone koopt Ancestry – Wat zijn de consequenties

0
101

Enkele dagen geleden melde ik op deze site dat Ancestry met zijn enorme gegevensbestanden, was overgenomen door Blackstone, een investeringsmaatschappij, en ik vroeg me al meteen af wat de gevolgen daarvan zouden zijn. Er zijn al enkele kritische geluiden over deze verkoop.

Er is nu een definitieve overeenkomst bereikt om Ancestry te kopen van Silver Lake, GIC, Spectrum Equity, Permira, en andere aandeelhouders voor een totale waarde van 4,7 miljard dollar.

Ancestry staat bekend om zijn genealogie en thuis – DNA-testdiensten. Het bedrijf heeft 3 miljoen betalende abonnees, 27 miljard records, en 100 miljoen stambomen. De website zegt ook dat meer dan 18 miljoen mensen zijn DNA-getest via het bedrijf.

Blackstone stelt geen toegang te hebben tot gebruikersgegevens en waarborgt de privacy van consumenten bij het bedrijf. “We zullen geen DNA- en stamboomgegevens delen met onze portfoliobedrijven”, zo verzekerd men. Een woordvoerder van Ancestry zei ook dat de relatie van het bedrijf met zijn gebruikers hetzelfde zou blijven.

“De algemene voorwaarden en privacyverklaring van Ancestry die van kracht zijn voor onze gebruikers blijven hetzelfde en de toezeggingen van Ancestry om de persoonlijke gegevens van onze klanten te beschermen, zijn niet gewijzigd”, zo luidt de persverklaring.

Privacy zorgen over de gegevens  verklaren de afname van de belangstelling voor deze home kits. Zowel Ancestry als 23andMe werden eerder dit jaar gedwongen om ontslagen door te voeren. Consumenten moeten zich afvragen of het opportuun is om hun genetische code te overhandigen aan een consument test-bedrijf, vooral omdat de gegevens die zij verstrekken niet alleen over zichzelf, maar ook over mensen gaan met wie ze genetisch verwant zijn.  Uiteindelijk zijn er geen specifieke beveiligingen en je moet er maar op vertrouwen dat ze de gegevens niet aan de hoogste bieder zullen verkopen als ze failliet gaan. Tenslotte weet je nooit zeker wie uiteindelijk de beschikking krijgt over uw DNA gegevens.