BillionGraves.com

0
609

BillionGraves is een gratis website met een gedurfd doel: minstens een miljard grafstenen digitaal op  te slaan. Tot op heden hebben vrijwilligers meer dan 40 miljoen GPS-tagged grafsteenafbeeldingen geüpload van meer dan een half miljoen begraafplaatsen in 130 landen. De site herbergt ook een extra 140 miljoen begrafenis-gerelateerde records. In 2021 zal de site een grote uitbreiding lanceren en beginnen met het publiceren van grafgerelateerde records die nog nooit eerder online zijn verschenen. Velen wensen hun grafgegevens te digitaliseren, met kopieën van overlijdensakten, overlijdensberichten en dergelijke.

Het kernrecord van BillionGraves is een GPS-tagged grafsteen, afgebeeld en geüpload door een vrijwilliger via de gratis BillionGraves app (beschikbaar in de App Store en Google Play). De app werkt in 25 talen en ondersteunt Gregoriaanse, Julian en Hebreeuwse kalenders.
Deze grafgegeven zijn niet bedoeld als volwaardige biografische gedenktekens van de overledene, maar om zich te concentreren op de grafsteen zelf als een stuk historisch bewijs. “Wat er ook op de grafsteen staat, is wat in het record te vinden is. Bewerkingen kunnen alleen worden gemaakt als de grafsteen transcriptie verkeerd is getranscribeerd.

Onder Onderzoek > Persoonszoekopdracht kunt U bij billiongraves zoeken naar grafsteenafbeeldingen van familieleden op naam, geboorte- of sterfjaar (± maximaal 10 jaar) en plaats. Vervolgens kunt u zoekresultaten verfijnen tot exacte of fonetische overeenkomsten. Fonetische matching verbreedt de zoektocht naar de eerste medeklinkers van de voor- en achternaam. Het is niet zo geavanceerd als vergelijkbaar klinkende naam-zoekopdrachten die u doet op grote genealogie websites, of Booleaanse zoekopdrachten op uw favoriete internet browser. Boolean zoeken zal worden toegevoegd in 2021. Bij problemen raadpleeg dan (gratis) de BillionGraves collecties op MyHeritage, FamilySearch en Findmypast. Hun geavanceerde zoekalgoritmen kunnen helpen bij het identificeren van de records die u zoekt. Hier is nog een tip: als de grafstenen van uw familieleden in een andere taal kunnen worden geschreven, zoek dan in die taal. De site ondersteunt transcriptie in meer dan 140 talen.

GPS-en Genealogie GPS
Gps-coördinaten (Global Positioning System) zijn een belangrijk onderdeel van de BillionGraves-records. Het vermogen om te zoeken op vindplaats is cruciaal. “GPS toegepast op deze grafstenen is niet alleen een fysieke locator, het maakt deel uit van het bewijs dat de grafsteen identificeert als een historische bron.” Deze benadering respecteert het andere type GPS – de genealogische bewijsstandaard – door de locatie van grafstenen weer te geven, naast de afbeelding en transcriptie.

Natuurlijk, GPS-technologie maakt het ook makkelijker voor afstammelingen van een familielid om zelf de laatste rustplaats te bezoeken. Sommige begraafplaatsen zijn moeilijk te vinden zonder GPS. Op een begraafplaats, in het bijzonder een grote, kan het anders lang duren om een graf te vinden. Als stenen onleesbaar zijn geworden sinds ze werden getranscribeerd, kunnen bezoekers ze misschien niet eens herkennen zonder de hulp van een GPS-record.

Sommige BillionGraves-records hebben ondersteunende documentatie, zoals afbeeldingen van overlijdensakten of overlijdensberichten. Deze ondersteunende materialen vullen de grafafbeelding aan zonder het te veranderen.
Er is ook ruimte voor gebruikers om ouder, kind, broer of zus of grootouder / kind relaties die niet worden weergegeven op de grafsteen toe te voegen, zolang er een BillionGraves begrafenis record bestaat voor die persoon.

Als u deelneemt aan de openbare stamboom op FamilySearch.org, kunt u ook een BillionGraves-record koppelen aan een pagina met voorouderlijke personen. Log in op FamilySearch onder Onderzoek > Miljardenstructuur. Er verschijnt een fanchart weergave van uw voorouders.

Hoewel BillionGraves wel een betaald Plus-lidmaatschap met extra tools aanbiedt, zijn de meeste functies gratis. Slechts twee jaar na de lancering van de site in 2012, tekende abonnementsgigant MyHeritage als ondersteunende partner. FamilySearch en andere non-profitorganisaties hebben billiongraves ook geholpen door de jaren heen te groeien. Een ander geheim van het succes van BillionGraves zijn de vele vrijwilligers die aan de snellere expansie van BiollionGrave hebben bijgedragen. U kunt ook vrijwilliger van deze organisatie worden. Bekijk hiervoor de site van BillionGraves.