Een decade geleden waren papieren documenten de belangrijkste bron voor het vastleggen van de overheidstaken en het overheidsoverleg. De laatste tijd communiceert de overheid steeds meer via sociale media. Duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie op sociale media is een grote uitdaging.
Het Rijksprogramma voor Duurzame Digitale Informatiehuishouding (RDDI) heeft het project Sociale media archivering gelanceerd om rijksorganisaties op dat gebied te helpen. Bij dit project zijn naast het Nationaal Archief een aantal departementen en uitvoeringsorganisaties betrokken. Ook in het buitenland zit men niet stil. Het projectteam Sociale Media Archivering was daarom op 23 juni in het Rijksarchief Antwerpen om ervaringen uit te wisselen met Belgische collega’s. België was present via twee projecten: Best practices voor de archivering van sociale media in Vlaanderen en Brussel van Meemoo in Gent en Kadoc in Leuven. En het project Besocial van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Samen met de Belgische collega’s zoomden we in op verschillende thema’s. Met het doel om daarbij van elkaar te leren. Door elkaar te wijzen op kansen en valkuilen.
RDDI werkt nu aan een rijksbrede methodiek en praktische instrumenten voor de gehele rijksoverheid. En wil dit alles nog dit jaar afronden. Bedoeling is dat deze resultaten op hun beurt de basis vormen voor een nog door het Nationaal Archief te ontwikkelen handreiking voor alle overheden.
Dit bericht is o.a. gebaseerd op de volgende artikelen van RDDI: Succesvolle pilot ‘veiligstellen sociale media bewindslieden Rutte III’ en Sociale media-archivering: de Belgische en Nederlandse aanpak vergeleken.
Aanmelden
Welkom! Log in op je account
Je wachtwoord vergeten? hulp krijgen
Privacy
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden