Archieven – nieuwe aanvullingen – 10 mei 2020

0
77

Delpher:

Nieuwe Tilburgsche Courant: dagblad voor centraal Brabant is de aanvulling van 1951-1964. En het Nieuwsblad van het Zuiden is nu ook digitaal in te zien voor de jaren 1947 -1960.
De gedigitaliseerde kranten zijn op trefwoord te doorzoeken, dus ook op naam. Een mooie aanvulling voor stamboomonderzoekers over een periode waar weinig registers openbaar zijn. Er werd namelijk bijna wekelijks een verkorte versie van de burgerlijke stand in de krant geplaatst. Maar ook vertrekkende en inkomende personen werden vaak in een aparte rubriek vermeld. En natuurlijk zijn er ook familieadvertenties te vinden.
Daarnaast is er allerlei lokaal nieuws te vinden over Tilburg en de omliggende dorpen. En juist de toegevoegde periode is de tijd van wederopbouw na de oorlog en kun je lezen over de voortvarende plannen die gemaakt werden.

Het Overijsselsch dagblad 1919-1960, een provinciaal dagblad voor Overijssel en Noordelijk Gelderland, is in het kader van het zogenaamde Metamorfoze-project (een nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed) door de Koninklijke Bibliotheek gedigitaliseerd. In 2017 is hier een begin meegemaakt, in totaal werden 144 banden gedigitaliseerd. Nu is de krant geheel op tekst doorzoekbaar op www.delpher.nl. Goed nieuws dus!

Bredasche Courant Stadsarchief Breda heeft enkele jaren geleden deelgenomen aan het project Metamorfoze , het nationale programma voor het behoud van het papieren erfgoed.
Hiervoor zijn onze exemplaren van de Bredasche Courant – periode 1900-1950 m.u.v. de oorlogsjaren – in gedeeltes naar de Koninklijke Bibliotheek gebracht, die ze vervolgens liet digitaliseren. Het laatste deel – de jaren 1900-1913 – is nu toegevoegd aan Delpher, de grote landelijke kranten-, boeken- en tijdschriftendatabank. Dat betekent dat onze Bredasche Courant uit de jaren 1900-1939, 1945-1950 nu compleet online te bekijken is en beschikbaar voor onderzoek. Overigens zijn de jaren 1814-1870 van de Bredasche Courant al eerder opgenomen in Delpher; dit betreft kranten uit de eigen collectie van de Koninklijke Bibliotheek. Met de laatste toevoeging staan er nu ruim 20.000 exemplaren online!

Doorzoek 58 nieuwe titels waaronder: Het Algemeen Dagblad, Het Binnenhof, het Belgisch Dagblad en het Algemeen handelsblad voor Nederlandsch-IndiĆ«. Naast andere grote Nederlandse kranten zoals NRC, Trouw en de Volkskrant verschijnt nu voor het eerst ook het AD op Delpher. Er zijn ruim 16.000 edities toegevoegd. Het Binnenhof was een katholiek dagblad in de regio Delft, Den Haag, Zoetermeer en het Westland. Periode: 1945-1960. 
11 bestaande titels zijn verder aangevuld, waaronder duizenden afleveringen van Tubantia, Het Vaderland en Arnhemse Courant.
In Delpher zijn nu ruim 163.000 extra kranten beschikbaar.