Archief Tilburg: nieuwe archieftoegangen

0
72

In de collectie van Regionaal Archief Tilburg  bevinden zich tientallen archieven, die een geringe omvang hebben. Deze zijn vaak niet voorzien van een inventaris oftewel een inhoudsopgave. Maar daardoor weet u als onderzoeker ook niet welke archiefstukken aanwezig zijn. Afgelopen maanden zijn we deze wat kleinere archieven toegankelijk gaan maken. Soms zijn deze archieven langer in huis, soms zijn het nieuwe aanwinsten.

De volgende archieftoegangen zijn sinds kort via onze website te raadplegen:

Gilze en Rijen

2863. Familiearchief De Bont, Anssems en Hoevenaars te Gilze.

Zie ook: Nakomelingen van Augustinus de Bont: Brabantse Genealogie (brabantse-genealogie.nl)

Goirle

1771. Koninklijke Harmonie Oefening en Ontspanning te Goirle. 

Tilburg en Berkel-Enschot

237. Commissie voor het Nationale Huldeblijk voor koningin-regentes Emma en koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar huwelijk, 1900-1901. 

238. Commissie voor het Kroningsfeest Koningin Wilhelmina, 1898. 

Zie ook: Tilburgs Kroningsfeest in 1898 (regionaalarchieftilburg.nl)

266. Handboogvereniging Kapeldoelen te Tilburg

Kapel Doelen Tilburg werd opgericht in 1862. 

309. Broederschap van het Heilig Bloed O.H. Jezus Christus en de processie van Tilburg en omstreken naar Boxtel, afdeling Hasselt

684. Rooms-Katholieke parochie van het Allerheiligste Sacrament te Tilburg. 

In 2005 werd de allerlaatste kerkdienst gehouden in de kerk van het Allerheiligst Sacrament op het kruispunt van Ringbaan-Oost en de Bossche weg.. De kerk werd in 2018 gedeeltelijk gesloopt en hierna verbouwd tot een appartementencomplex. De bouw van de kerk met de pastorie dateert uit het jaar 1931 en twee jaar later kon de kerk in gebruik worden genomen. De architect van het gebouw was Martinus van Beek (1896-1962).

Aanvankelijk ontving Charles Eijck (1897-1893) de opdracht om uit het priesterkoor aanwezige tufsteen engelfiguren te hakken. Na twee beelden ontstond wat onenigheid tussen de pastoor en de beeldhouwer. De twee in ongenade gevallen engelenfiguren werden in 1955 aangekocht door het bestuur van de lagere school in de Sacramentsparochie met het oogmerk om de beelden te verwerken in de gevel van de nieuw te bouwen school. Dat gebeurde wellicht op voorstel van Charles Eijck die op dat moment al betrokken was bij de decoratieve aankleding van het nieuwe R.K. basisschool Armhoefse Akker aan de Spoordijk. De opdracht werd hierna gegund aan Frans Mandos. 

Het archief van de gesloten kerk is in 2022 naar het archief gebracht. Door slechte bewaaromstandigheden was het archief beschimmeld geraakt. na de juiste behandeling kon het archief worden gered. 

1001. Scouting Nederland, afdeling Tilburg-Goirle.

1782. Handboogschutterij Gaudium Internos Tilburg.

1783. Tilburgse handboogbond

Opgericht 1916 en opgeheven in 1994. 

1785. Handboogsportvereniging Nooit Volleerd Tilburg

1793. Familie Van Gerven te Berkel-Enschot

Frans van Gerven (1927-1987) had samen met zijn vrouw Johanna Simon (1929-2015) een bakkerszaak aan de Molenstraat 9 in Berkel-Enschot. In 1963 moest hij noodgedwongen stoppen vanwege zijn bakkerseczeem. Daarna startte hij met de firma Edelweisz bv, die caravans/ bungalows bouwden. Later is deze firma verplaatst naar Enkhuizen