Anderhalf miljoen Veluwse namen in databank

0
199

Meer dan anderhalf miljoen Veluwse namen zijn voor stamboomonderzoekers digitaal toegankelijk en doorzoekbaar gemaakt in een speciale Veluwe Databank.

De genealogische gegevens zijn geplaatst op een afgescheiden deel van de landelijke internetsite Genealogie Online. Alleen leden van de Vereniging Veluwse Geslachten (VVG) kunnen die inzien.

De basis van de databank is het bestaande verenigingsbestand van de VVG met meer dan een miljoen individuele voor- en achternamen. Dat was tot nu toe alleen beschikbaar op een speciale laptop van de vereniging. Leden van de VVG kunnen nu direct inloggen via de eigen computer. Daarnaast kunnen ze persoonlijke gegevensbestanden in de databank publiceren.

,,Sommige gegevens gaan terug tot ergens in de vijftiende eeuw. Het gros van de personen in de databank leefde tussen 1650 en nu.” Typisch Veluwse familienamen zijn volgens de voorzitter bijvoorbeeld Van de Beek, Van de Bunt, Van Essen, Van den Brink en Bos.

De Vereniging Veluwse Geslachten bestaat sinds 1975. Ze begon als een werkgroep met leden die een gezamenlijke interesse hadden in genealogisch onderzoek naar Veluwse geslachten. Bijna tien jaar later, in 1985, werd de vereniging officieel opgericht. Ze heeft nu 670 leden in binnen- en buitenland.