Adoptiedossiers van de CAR en de CAD opvraagbaar

0
36

Adoptiedossiers opvraagbaar van de Centrale Adoptieraad (CAR) en Centrale Adoptiedocumentatie (CAD)

Vanaf vandaag (14 augustus 2023) is het mogelijk om bij het Nationaal Archief een dossier op te vragen uit een archief met bijna 9.400 adoptiedossiers. Het gaat om de dossiers van de CAR en de CAD.

Het archief van de Centrale Adoptieraad (CAR) en Centrale Adoptiedocumentatie (CAD) bevat dossiers over adopties tussen 1957 en 1999. Het gaat om zowel interlandelijke adopties als binnenlandse adopties. Let op: er is niet over iedere adoptie een dossier aanwezig in het CAR en CAD archief!

Aanvraag doen

Wilt u een aanvraag doen voor het archief van de CAR en CAD? Op de themapagina’s Interlandelijke Adoptie en Binnenlandse Afstand en Adoptie vindt u meer informatie over de dossiers, de organisaties die de dossiers aanlegden en over hoe u een aanvraag indient.

Voor elke aanvraag die wij ontvangen, kijken wij zo breed mogelijk in onze collectie of wij informatie kunnen vinden die te maken heeft met uw zoekvraag. Dat betekent dat wij behalve in de archieven van de CAR/CAD ook kijken in andere collecties waar mogelijk (kopieën van) adoptiedocumenten in voorkomen, zoals rechtbankarchieven. Het kan ook gebeuren dat we u doorverwijzen naar andere archiefinstellingen die mogelijk relevante informatie voor u in hun collectie hebben.

Rapport over vernietigde adoptiedossiers

In het rapport van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed over vernietigde adoptiedossiers wordt vermeld dat sommige documenten uit de onrechtmatig vernietigde dossiers in kopievorm in andere archieven te vinden zijn. Dit geldt onder andere voor de archieven van het CAR en het CAD. Lees ook de reactie van Afelonne Doek: Reactie Afelonne Doek, Algemeen directeur Nationaal Archief op rapport vernietigen interlandelijke adoptiedossiers .

Dossiers RvdK en CA-IKA

Helaas kan het ook zo zijn dat er geen informatie te vinden is in onze collectie met betrekking tot uw zoekvraag. Dan is het van belang te weten dat we momenteel hard aan het werk zijn om deze collectie adoptiedossiers verder uit te breiden met de dossiers van andere overheidsorganisaties die zich met adoptie bezighielden, zoals de Raad van de Kinderbescherming en de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden.

Zodra er nieuwe dossiers opvraagbaar worden zullen we u via deze website (https://www.nationaalarchief.nl/) op de hoogte stellen.