Abba-zangeres Anni-Frid Lyngstad verwekt in het kader van het Duitse Lebensbornproject

0
5969

Een van de zangeressen van de popgroep Abba Anni-Frid Lyngstad was verwekt in het kader van het Duitse Lebensbornproject. Dit woord kreeg echter een veel kwaadaardiger betekenis in de tijd van nazi-Duitsland. Het Lebensborn-programma was een berucht nazi-project, dat probeerde de Arische bevolking te vergroten. Ze gebruikten verschillende onmenselijke methoden, waaronder door de staat gesponsorde fokkerij en ontvoering van kinderen uit door de nazi’s bezette landen zoals Polen, Rusland en Joegoslavië. De ideale Aryan had blauwe ogen en blond haar. De Scandinaviërs passen perfect in deze eis. Het Lebensborn-programma moedigde Duitse soldaten aan om relaties aan te gaan met Deense en Noorse vrouwen. Alleen in Noorwegen werden uit dergelijke relaties meer dan 12.000 kinderen geboren.

Anni-Frid Lyngstad werd binnen dit lebensbortnproject op 15 november 1945 geboren uit de Noorse moeder Synni Lyngstad en een Duitse sergeant Alfred Haase,. in Bjorkasen, een klein dorpje in het Noorse Ballangen, Haar vader was tijdens de Tweede Wereldoorlog als sergeant van de Wehrmacht gelegerd in het door de Nazi-Duitsland bezette Noorwegen en werd aan het einde van de oorlog teruggeroepen naar Duitsland. Onderweg zonk het schip waarmee hij naar Duitsland terug voer, waarna hij als vermist werd opgegeven. Pas in 1977 kwam Lyngstad erachter dat haar vader de ramp had overleefd.

Nadat nazi-Duitsland de Tweede Wereldoorlog had verloren, werden deze kinderen en vrouwen echter verbannen. De vrouwen werden de “Duitse hoeren” genoemd. De kinderen kregen denigrerende bijnamen zoals ‘SS-klootzak’, ‘rat’ of ‘nazi-kind’. Ze werden mishandeld, opgesloten in psychiatrische instellingen en de Noorse regering probeerde ze zelfs naar Australië te deporteren. Op een bepaald moment werkte het Noorse leger zelfs samen met de CIA en gebruikte het de Lebensborn-kinderen voor experimenten met LSD, mescaline en andere drugs.

Om aan het naoorlogse door de Noorse regering georganiseerde repressiebeleid van systematische mishandeling, opsluiting en verstoting van de collaborerende, “mentaal sub-normaal” geachte jonge moeders en hun Duitse oorlogskinderen (ook wel “Tyskerbarn” of “Krigsbarn” genoemd) te ontkomen, vluchtte de grootmoeder van Anni-Frid, Arntine “Agny” Lyngstad, in 1947 samen met haar 18 maanden oude kleindochter naar het Zweedse Harjedalen, bang om vernedering door mede-Noren onder ogen te zien. Haar moeder kwam later bij hen. In 1947 stierf de moeder van Anni-Frid als gevolg van nierfalen. Anni-Frid, was  pas twee jaar oud, en werd opgevoed door haar grootmoeder Anni. Haar leven had  naast hoogtepunten ook diverse zeer tragische momenten.