BHIC en Archief Tilburg: zoeken in de regio

0
142

Je kunt bij Regionaal Archief Tilburg en het BHIC niet alleen op plaats en periode zoeken maar ook op omgeving.
Het BHIC en Regionaal Archief Tilburg lanceren geo-zoeken op hun websites. Doe je stamboomonderzoek voortaan regionaal! Je kon bij beide archieven al filteren op bijvoorbeeld de plaats en de periode, maar de omgeving is nu dus een extra selectietool.

Stel: je overgrootmoeder komt uit de omgeving van Uden, maar je weet niet precies welk dorp. Door de recente uitbreiding van het geo-zoeken, zoek je nu niet alleen op Uden, maar kun je breder zoeken met een straal van +5, +10 of +25 kilometer. Het voordeel voor bezoekers is dat je niet op een specifieke plaats hoeft te zoeken, maar kunt zoeken in een heel gebied rondom een plaats. Dit vergemakkelijkt het zoeken als je niet precies weet uit welke plaats een voorouder komt.
Het zoekresultaat kan weergegeven worden in een lijst, maar ook op een kaart. Daarin wordt gewerkt met een heatmap (zie afbeelding), met als extra mogelijkheid om in die kaart een gebied te selecteren. Door in kleuren weer te geven waar een familienaam veel, weinig of niet voorkwam, is de verspreiding van een naam duidelijk te zien.

Probeer het geo-zoeken uit op de sites van https://bhic.nl en www.regionaalarchieftilburg.nl. Je vindt de knop ‘Plaats’ waarbinnen je kunt geo-zoeken in de genealogische databank.