DNA-onderzoek: waarom maakt Covid-19 sommigen zo ziek?

Onlangs lanceerde 23andMe een nieuwe studie die bedoeld was om eventuele genetische verschillen op te sporen die mogelijk verklaren waarom mensen die Covid-19 hebben opgelopen zulke verschillende reacties op de infectie hebben. 23AadMe sluit aan bij een aantalacademische projecten gericht op het beantwoorden van deze vraag. Voorafgaand onderzoek wijst uit dat sommige genvarianten mensen een hoger risico op bepaalde infectieziekten kunnen geven. Anderen bieden bescherming, zoals de CCR5-mutatie waardoor mensen met deze mutatie  resistent zijn tegen HIV. Op dit moment is het nog te vroeg om te zeggen hoe groot de rol van DNA kan zijn bij de kwetsbaarheid voor Covid-19

Deze week hoopt 23andMe honderdduizenden 23andMe-klanten in de Verenigde Staten aan te schrijven om deel te nemen aan deze studie, die zowel personen omvat die al dan niet positief voor het virus hebben getest. Het onderzoek, dat zal worden uitgevoerd met behulp van online enquête van mensen met familieleden die een infectie hebben gehad.

Dit onderzoek longitudinaal van aard zal zijn. We zullen mensen vragen om deel te nemen aan een eerste baseline-enquête en hen verder uit te nodigen om maandelijks een aanvullende enquête in te vullen. Dit stelt ons in staat om gegevens te verzamelen over nieuwe infecties in de populatie als de uitbraak zich blijft verspreiden. De 23andMe onderzoekers zullen dan een genoom-brede associatiestudie uitvoeren. Het doel is om genetische varianten te identificeren die geassocieerd zijn met verschillen in de ernst van de ziekte. Als men genetische varianten kan identificeren die geassocieerd zijn met ernstige symptomen, kunnen dokters mogelijk beter begrijpen wie meer risico loopt vanwege genetische aanleg. Deze genetische inzichten kunnen een beter begrip geven van hoe het nieuwe coronavirus de cellen infecteert en ziek maakt.

Het unieke onderzoeksmodel van 23andMe, waar miljoenen klanten mee hebben ingestemd, biedt  een krachtig hulpmiddel voor potentieel inzicht in de rol die genetica kan spelen bij het verklaren van verschillen in de ernst van het nieuwe coronavirus.

Een methode om genetische varianten te identificeren die bijdragen aan de ernst van de ziekte is een genoom-brede associatiestudie of GWAS. In een GWAS vergelijkt men het DNA van mensen met ernstige symptomen met het DNA van mensen met mildere symptomen of zelfs helemaal geen symptomen. Genetische varianten die in een van deze groepen deelnemers vaker voorkomt dan in de andere groep kan genetische associaties met de ernst van COVID-19 opleveren. Door vergelijking van genetische varianten bij mensen die erg ziek worden, met varianten bij mensen met mildere symptomen of die niet ziek zijn geweest kan men mogelijk erfelijke verschillen aantonen. Door genetische varianten te identificeren die vaker voorkomen bij mensen met een ernstige ziekte, kan men mogelijk beter begrijpen wie het meeste risico loopt. Misschien nog belangrijker is dat deze genetische studies ook helpen nieuwe inzichten te die aanwijzingen geven over mogelijke doelen voor nieuwe medicijnen of vaccins.