Lessen van de grieppandemie van 1918

0
48

Sociale afstand houden werkt. Er worden vergelijkingen gemaakt tussen de aanhoudende coronaviruspandemie en de griep van 1918, waarbij wereldwijd tussen de 50 en 100 miljoen mensen omkwamen, waaronder 675.000 Amerikanen. De moderne samenleving kan vandaag niet anders zijn, maar elke keer dat er een uitbraak is zonder vaccin, zijn de interventies vergelijkbaar.

Er worden vergelijkingen gemaakt tussen de aanhoudende coronaviruspandemie en de griep van 1918, waarbij wereldwijd tussen de 50 en 100 miljoen mensen omkwamen, waaronder 675.000 Amerikanen. De moderne samenleving kan vandaag niet anders zijn, maar elke keer dat er een uitbraak is zonder vaccin, zijn de interventies vergelijkbaar.

National Geographic meldt hoe agressieve sociale afstandsinspanningen – het verbieden van sociale bijeenkomsten en het sluiten van bedrijven – zaken in Amerikaanse steden tijdens de pandemie van 1918 onderdrukten. ‘St. Louis, San Francisco, Milwaukee en Kansas City reageerden het snelst en het meest effectief: Interventies daar werden gecrediteerd voor het verlagen van de transmissiesnelheden met 30-50%, ”aldus National Geographic. Het te vroeg opheffen van deze maatregelen was in sommige gevallen echter dodelijk. St. Louis had bijvoorbeeld zo’n laag sterftecijfer dat de stad de beperkingen versoepelde, alleen om een ​​golf van nieuwe gevallen te ervaren.

Een artikel dat deze week door economen van de Federal Reserve en MIT werd gepubliceerd, analyseerde de grieppandemie van 1918 en meldde dat terwijl de pandemie de productie-output met 18% verminderde, steden die eerder en agressiever ingingen op pandemieën “niet slechter presteren en, als er iets is, herstelden sneller nadat de pandemie voorbij is. ‘Wat zijn de economische gevolgen van een grieppandemie? Was de vraag. En gezien de pandemie, wat zijn de economische kosten en baten van als we wel of niet de zaak op beloop laten. Gebruikmakend van geografische variatie in sterfte tijdens de grieppandemie van 1918 in de Verenigde Staten, stellen we vast dat meer blootgestelde gebieden een scherpe en aanhoudende daling van de economische activiteit ervaren. De schattingen impliceren dat de pandemie de productie met 18% heeft verminderd. De neergang wordt gedreven door zowel aanbod- als vraagzijde kanalen. Verder, gebruikte men de variatie in de timing en intensiteit van de sociale scheiding in Amerikaanse steden om hun economische effecten te bestuderen. We stellen vast dat steden die eerder en agressiever tussenbeide kwamen, niet slechter presteren en, als er iets is, sneller groeien nadat de pandemie voorbij is. Deze bevindingen geven dus aan dat sociale scheiding niet alleen de mortaliteit verlaagt;. Men kan daarmee ook de negatieve economische gevolgen van een pandemie verzachten.