Nu ook Chinees DNA-bedrijf

Zoals te verwachten valt is de Chinese industrie ingesprongen op de lucratieve DNA-markt,  hetgeen bij de VS- autoriteiten enige onrust heeft gewekt, omdat me liever geen VS-DNA-data in Chinese handen wil zien. Chengdu 23Mofang  Biotechnology Co. ,is een recente startup die een hausse in consumentengenetica wil aanboren in ’s werelds meest bevolkte natie.

Het toenemende bewustzijn van genetisch verbonden ziekten zoals Alzheimer en een natuurlijke menselijke nieuwsgierigheid naar inzicht in de toekomst voedt een wereldwijde markt voor direct-to-consumer DNA-tests die naar verwachting de komende zes jaar zal verdrievoudigen. In China, waar de overheid genetica heeft omarmd als onderdeel van haar streven om een wetenschappelijke supermacht te worden, zal de industrie naar verwachting tegen 2022 $ 405 miljoen aan omzet zien, volgens het Beijing-onderzoeksbureau EO Intelligence, een achtvoudige toename ten opzichte van 2018. Het DNA van zo’n 4 miljoen mensen zal binnenkort worden onderzocht

23Mofang is “geïnspireerd” door: 23andMe Inc. , een van de bekendste consumentengenetica-bedrijven. in de VS. 23andMe is opgericht door Anne Wojcicki, die ooit getrouwd was met Google-medeoprichter Sergey Brin. Het in Mountain View, Californië gevestigde bedrijf heeft meer dan 10 miljoen klanten en miljard genetische gegevens. Brin en Google waren vroege investeerders. Onlangs kwam er een fusie met het speciale overnamebedrijf van Sir Richard Branson, VG Acquisition Corp, in een transactie van $ 3,5 miljard.  Er zijn stemmen die zeggen dat bij de verkoop van 23andme ook China een participatie heeft in 23andMe. Dit heb ik nog niet officieel bevestigd gezien.

 23Mofang is gevestigd in de Chinese stad Chengdu en CEO Zhou, 36, is een afgestudeerde informaticus die het bedrijf heeft opgericht nadat hij ervan overtuigd was dat de volgende boom van China in de life sciences-sector zou komen. 23Mofang verwacht eind dit jaar 700.000 klanten te hebben, een aantal dat hij  snel hoop te verdubbelen.

Vergelijkt men de bevindingen van beide DNA-ondernemingen dan zijn er nog grote verschillen. Algoritmen en gegevens liggen ten grondslag aan de analyse van beide bedrijven, net als bij andere genetische testbedrijven. Het is blijkbaar niet ongebruikelijk dat DNA-analyse verschuift naarmate men meer onderzoek heeft gedaan en over meer gegevens naar ziekten beschikt.

Men zou verwachten dat de twee bedrijven een vergelijkbare analyse van de afkomst zouden bieden, maar ook hier waren zoals men verwachten kan verschillen, door de verschillen in het referentie DNA-bestand.

Het is goed er op te wijzen dat dit DNA-onderzoek nog uitsluitend voor Chinese staatsburgers beschikbaar is.