Website Vereniging Veluwse Geslachten vernieuwd

0
207

Het is zover!.

Het heeft enige tijd geduurd, maar het is er toch van gekomen. Met gepaste trots kunnen we melden dat de nieuwe website Veluwse Geslachten dinsdag 23 februari j.l. live is gegaan. De website is ontworpen in samenwerking met Wielink Websolutions uit Nunspeet, maar achter de schermen is vooral ook door meerdere vrijwilligers vanuit de vereniging veel (monniken)werk verricht om de website te maken tot wat het nu is.

Het adres is onveranderd gebleven: www.veluwsegeslachten.nl . Maar dat is dan ook ongeveer het enige dat niet is veranderd. Onze nieuwe website is frisser, moderner, eenvoudiger en duidelijker van opzet en sluit qua stijl aan op de lay-out van ons blad dat al in 2018 is gewijzigd. Maar nog belangrijker: de website kent ook tal van nieuwe functionaliteiten.

Alle leden waarvan wij een e-mailadres in onze ledenadministratie hebben staan, ontvangen deze informatie over de nieuwe website. Ook niet-leden hebben toegang tot onze website, maar om gebruik te kunnen maken van de vele mogelijkheden die alleen voor leden bedoeld zijn, is het noodzakelijk om in te loggen. En die inlogprocedure is compleet gewijzigd.

Voor de eerste keer inloggen

Zoals gezegd is de inlogprocedure compleet gewijzigd. Het is voor u als lid niet langer noodzakelijk om inlogcodes aan te vragen. U kunt zelf uw wachtwoord aanmaken en naar behoefte wijzigen.

De nieuwe procedure als u voor de eerste keer inlogt, is als volgt:

  • Klik op de knop “Inloggen” rechtsboven in de blauwe balk (links naast het zoekvenstertje). Als u daarop klikt, komt u in een inlogscherm.

  • Vul uw e-mailadres in. Let op: dit moet het e-mailadres zijn waarmee u bekend bent bij onze ledenadministratie. De nieuwe website is namelijk gekoppeld aan de ledenadministratie en er wordt direct gecheckt of u bekend bent als lid. Als u nog niet eerder bij de nieuwe website bent ingelogd, wordt eenmalig gevraagd om uw lidnummer.

  • Vul uw lidnummer in. Als de combinatie van e-mailadres en lidnummer klopt, wordt u in de gelegenheid gesteld een wachtwoord in te geven. Dit wachtwoord mag u zelf bedenken. Het hoeft dus niet het wachtwoord te zijn waarmee u op de oude website moest inloggen.

  • Vul een door u zelf bedacht wachtwoord in. De eerste keer moet u het wachtwoord 2x invullen. Dit wachtwoord wordt opgeslagen in de ledenadministratie VVG.

  • Klik op Inloggen.
    U krijgt nu de melding dat u bent ingelogd. Dat is dan zichtbaar rechtsboven in de blauwe balk; daar is de knop “Inloggen” veranderd in “Mijn gegevens/Uitloggen”.

Normale inlogprocedure
Alle volgende keren dat u inlogt, hoeft u alleen uw e-mailadres en het door u gekozen wachtwoord in te vullen.

Wachtwoord aanpassen
Nadat u bent ingelogd, kunt u via “Mijn gegevens” (rechtsboven in de blauwe balk) doorklikken naar de pagina Mijn gegevens. Daar ziet u met welke gegevens u bij ons bekend bent. Daaronder heeft u ook de mogelijkheid uw wachtwoord aan te passen, indien en wanneer u dat wilt.

Wachtwoord vergeten

Ook de procedure “Wachtwoord vergeten” is aangepast. Het is niet langer noodzakelijk via een formulier een nieuw wachtwoord aan te vragen. Na het invullen van uw e-mailadres kunt op de knop “Wachtwoord vergeten” klikken.

Als u al op de knop “Ga verder” zou hebben geklikt, kunt u vanuit het volgende scherm via de knop “Terug” weer hier terechtkomen.

Door te klikken op de knop “Wachtwoord vergeten?” wordt u een e-mail toegestuurd met een link. Via die link wordt u in de gelegenheid gesteld een nieuw wachtwoord aan te maken.

Wat is er nieuw?

De nieuwe website kent een nieuwe opzet en herbergt meerdere nieuwe functionaliteiten. De beste manier om vertrouwd te raken met die nieuwe mogelijkheden, is om er rustig doorheen te bladeren. Ik zal hieronder kort een en ander doornemen.

Opzet

Er is geen sprake meer van een apart ledendeel. De gehele site is toegankelijk voor leden en niet-leden. Maar afhankelijk of iemand wel of niet is ingelogd (Let wel: om in te kunnen loggen, moet iemand uiteraard lid zijn), worden andere mogelijkheden geboden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Als u bent ingelogd, ziet u bij de gescande bibliotheekboeken een knop “Inzien” of “Aanvragen” waarmee het boek kan worden geopend of aangevraagd. Iemand die niet is ingelogd, ziet deze knoppen niet en kan het boek dus niet inzien of aanvragen.

•    als u bent ingelogd, kunt u vrijwel alle tijdschriften en publicaties ouder dan 3 jaar direct openen en lezen. Iemand die niet is ingelogd, ziet alleen een bestelformulier waarmee hij het betreffende tijdschrift of de publicatie kan kopen.

•    bij de nieuwste publicaties en tijdschriften die ook voor de leden nog niet gratis zijn in te zien, wordt voor iedereen een bestelformulier getoond. Maar voor een lid dat is ingelogd, wordt automatisch de lagere ledenprijs berekend; een niet-lid betaalt de normale prijs.

•    als u bent ingelogd, worden alle formulieren automatisch al voor u ingevuld met uw gegevens (e-mailadres, naam etc.).

Inhoud

Naast (algemene) informatie over de vereniging kent de site 3 hoofdonderdelen:

•    Genealogie

•    Veluwe

•     DNA.

Genealogie

De genealogiepagina’s geven toegang tot alle documenten die de vereniging heeft en die voor u als lid voor het overgrote deel gratis zijn te raadplegen. Het gaat hier om onze:

•    bibliotheekboeken en -documenten

•    tijdschriften

•    bijna 400 publicaties

•    scans en transcripties

•    links naar websites over genealogie (van leden, niet-leden, genealogische verenigingen, genealogische programma’s e.d.)


De bibliotheek op de site is compleet vernieuwd. Deze bevat de complete catalogus van onze fysieke bibliotheek in Barneveld, maar geeft met een vinkje ook aan welke boeken digitaal beschikbaar zijn. Als lid kunt u al die boeken direct openen dan wel aanvragen.

Alle gescande boeken staan “in the cloud”. Een boek dat is gescand en beschikbaar is om te lezen, heeft een knop “Inzien”. Door op deze knop te klikken, wordt het boek (PDF) gedownload vanuit de cloud en kunt u het boek via een PDF-reader zoals Adobe Acrobat Reader, op uw pc lezen en doorzoeken.

Is het boek wel gescand maar nog niet beschikbaar om te lezen, dan wordt er een knop “Aanvragen” getoond. De aanvraagprocedure is simpel: met één druk op de knop “Aanvragen” geeft u aan dat u dat boek graag wilt inzien. De beheerder van de bibliotheek kan aan “de achterkant van de website” vervolgens op eenvoudige wijze de status van het boek op “Inzien” zetten, waarna de leden het boek kunnen openen en inzien. Om boeken te kunnen openen of te kunnen aanvragen, moet u wel ingelogd zijn.

Veluwe

Onder Veluwe vindt u – op overzichtelijke wijze geordend – (verwijzingen naar) onze informatie over de Veluwe zoals kaarten, historische informatie, boeren en boerderijen, en een overzicht van websites die zijn gericht op de Veluwe etc.

DNA

DNA is de nieuwe loot aan de stam. Het speuren naar voorouders wordt namelijk steeds vaker gecombineerd met het aantonen van genetische verwantschappen door middel van DNA-testen. Op de DNA-pagina’s is naast achtergrondinformatie over DNA ook informatie te vinden over de FamilyTreeDNA (FTDNA) Projectgroep “Veluwse Geslachten”.

Zoekfunctie

Er is nu een centrale zoekfunctie (rechtsboven in de blauwe balk). Hier kunt u een zoekterm ingeven en vervolgens wordt overzichtelijk weergegeven waar die zoekterm overal voorkomt. De zoekresultaten worden netjes gerangschikt per rubriek (documenten, pagina’s, berichten en webshop). Door te klikken op een van deze rubrieken worden de zoekresultaten getoond binnen die rubriek.

Let op: deze zoekfunctie zoekt niet de complete inhoud van documenten (boeken, publicaties etc.) af, maar zoekt in de korte inhoudsopgave of in het voorwoord zoals dat per document op de site wordt getoond. Om in de documenten zelf te zoeken, moet u naar het document zelf gaan en dat downloaden en openen. Met de toetscombinatie Ctrl-F, of Cmd-F op een Mac,kunt u vervolgens door de gehele inhoud van het document zoeken.

Bestelfunctie

Nieuw in deze website is dat zowel leden als niet-leden op eenvoudige wijze digitale documenten kunnen kopen waarbij voor leden uiteraard een ledenkorting wordt berekend. Tot voor kort was het alleen maar mogelijk om een publicatie of tijdschrift op papier te kopen. Nu kan dat ook als PDF. Voordeel is dat de prijzen van PDF’s beduidend lager zijn dan die van hun papieren tegenhangers.

In de website is een bestelsysteem ingebouwd. Bij de publicaties of tijdschriften die kunnen worden besteld, is een bestelformulier weergegeven. Als u bent ingelogd, is dat bestelformulier al gedeeltelijk ingevuld. De anderen zullen het zelf moeten invullen. Na het invullen kunt u direct afrekenen via betaalsysteem Mollie, waarna u automatisch een e-mail wordt toegestuurd met als bijlage het bestelde document. Snel en gemakkelijk!

Webshop

Verder is er ook een webshop waar onze “fysieke producten” kunnen worden aangeschaft. Het gaat hier onder meer om CD’s, een aantal boeken zoals Herengoederen, ons tijdschrift en uiteraard onze publicaties. Door de drukkosten en portokosten zijn de prijzen hier aanmerkelijk hoger dan bij de PDF’s. Het bestelformulier is hier wat uitgebreider en vraagt ook om adresgegevens ten behoeve van het toezenden.

Zaken die wel in een geheel nieuw jasje zijn gestoken, maar qua functionaliteit niet wezenlijk zijn veranderd, zijn onder meer:

•    contactpagina

•    helpdesk

•    nieuwspagina


Tot slot

Wij hopen dat de nieuwe website tegemoet komt aan uw (genealogische) behoeften. Als zaken onduidelijk zijn of niet lukken, laat het ons dan weten. Wat voor de één logisch of duidelijk is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Een website als deze is nooit klaar. Mocht u opmerkingen, verbeteringen of aanvullingen hebben of wat missen, dan horen we dat uiteraard graag van u.

Namens bestuur VVG

Cees de Jong
Voorzitter