BHIC zet weekblad ‘De Aankondiger’ uit Vught online

0
54

Het BHIC heeft ‘De Aankondiger’, het wekelijkse nieuws- en advertentieblad voor Vught en omliggende dorpen in de periode van 1921-1939, gedigitaliseerd. Deze weekkrant is nu woord voor woord via internet beschikbaar en doorzoekbaar via www.bhic.nl/kranten. Voor lokaal geïnteresseerden en onderzoekers een bron bij uitstek om grote en kleine gebeurtenissen uit het verleden te achterhalen.

In dit nieuwsblad voor Vughtenaren vind je veel lokale mededelingen zoals geboorten, overlijden, benoemingen en bekendmakingen van gemeente, notarissen, parochies en vervoersdiensten. Daarnaast zijn er uiteraard nog de advertenties van bedrijven, kleine zelfstandigen, personeel en contactadvertenties. Zeer waardevol zijn ook de notulen en verslagen van allerlei lokale clubs en verenigingen die in deze kranten werden gepubliceerd. Ook informatie van en over het waterschap “De Vughtsche Akkers” zoals de waterstanden vind je hier terug.

Verder is het interessant om te zien wat het weekblad schrijft over (inter)nationale gebeurtenissen, rampen en voorvallen tussen pakweg 1921 en 1939. Hoe wordt de verloving van prinses Juliana met Bernhard zur Lippe-Biesterfeld aangekondigd in 1936 en wat schrijft het blad over hun huwelijk in 1937? Hoe ontwikkelt Vught zich tijdens het Interbellum?

Zo vinden we in ‘De Aankondiger’ van 23 december 1922 een kort voetbalberichtje: “Zaterdag vertrekt het eerste elftal naar Duitsland om aldaar een tweetal wedstrijden te spelen o.a. te Keulen. We wenschen hen een voorspoedige reis en veel success.” Op zich toch wat opmerkelijk, deze reis naar Duitsland in een periode van internationale sportieve boycot na de Eerste Wereldoorlog. (foto: zie boven)

Ga hier naar ‘De Aankondiger’ (1921-1929)https://www.avulo.nl/bhic-zet-weekkrant-de-aankondiger-uit-vught-en-omgeving-online