Inzet nieuwe transcriptie technieken.

0
58

Het Nationaal Archief transcribeerde archieven zoals de Verenigde Oost-Indische compagnie (VOC), de West-Indische Compagnie (WIC), de Sociëteiten van Suriname en Berbice met automatische handschriftherkenning. In totaal gaat het om 3 miljoen transcripties, een resultaat van het project De IJsberg zichtbaar maken.

De transcripties zijn nog niet perfect maar zeker goed genoeg om te gebruiken. Om het zoeken in die enorme berg aan gegevens makkelijker te maken ontwikkelde De Kok een interface, een kleine zoekmachine, die bovendien spellingvariaties meeneemt. “De zoekresultaten leverden heel veel mooie nieuwe gegevens op”.

Dankzij het nieuwe systeem van automatische transcripties kon men de nieuwe gegevens snel classificeren en rubriceren. De nieuwe technieken zijn volgens hem een prachtige aanvulling waarmee fantastische resultaten zijn te behalen. Naast de mogelijkheden van aanvullend onderzoek zijn er ook nieuwe types van onderzoek mogelijk, bijvoorbeeld kwantitatief onderzoek. Het Nationaal Archief bevindt zich aan het forefront van de ontwikkelingen. Er breekt een geheel nieuwe tijd van historisch onderzoek aan.

https://www.nationaalarchief.nl/beleven/nieuws/een-archief-doorzoeken-gaat-nu-in-seconden-in-plaats-van-jaren?utm_source=MailingLijst&utm_medium=email&utm_campaign=03-02-2021