GFP-GAN is een nieuwe gratis AI-tool die de meeste oude foto’s direct kan repareren

0
1325

Een nieuw uitgebracht model voor kunstmatige intelligentie (AI) genaamd de “Generative Facial Prior” (GFP-GAN) kan de meeste oude foto’s in slechts enkele seconden repareren en het kan dit gratis doen.

Iedereen die oude foto’s heeft van hun familie en vrienden die de tijd niet goed hebben doorstaan, ongeacht de kleine en/of slechte staat van de afbeelding, heeft nu de kans om hun vervaagde en gebarsten afbeeldingen te herstellen en terug te brengen naar hun oorspronkelijke staat , of nog beter.

In de acht minuten durende video van What’s AI beschrijft Louis Bouchard hoe goed het project “Towards Real-World Blind Face Restoration with Generative Facial Prior” (gepubliceerd in maart 2022), werkte aan fotorestauratie met details over hoe het te gebruiken gratis.

Volgens Bouchard werkt het AI-model zelfs met bestanden van zeer lage kwaliteit en met een lage resolutie, maar het lijkt nog steeds beter te presteren dan veel andere AI-tools voor fotorestauratie, wat ongelooflijke resultaten oplevert. Hoewel de gerestaureerde afbeeldingen indrukwekkend zijn, zegt Bouchard: “Ze vertegenwoordigen niet het werkelijke beeld. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze resultaten slechts gissingen van het model zijn – gissingen die verdomd dichtbij lijken.

De verbeterde versie 1.3 van het GFP-GAN-model probeert te analyseren wat er in de afbeelding staat om de inhoud te begrijpen, en vult vervolgens de gaten op en voegt pixels toe aan de ontbrekende secties. Het gebruikt een vooraf getraind StyleGAN-2-model om hun eigen generatieve model op meerdere schalen te oriƫnteren tijdens de codering van het beeld tot aan de latente code en tot aan de reconstructie.

Het gebruik van aanvullende statistieken helpt de AI om gezichtsdetails te verbeteren, waarbij de nadruk ligt op belangrijke lokale kenmerken zoals iemands ogen, mond en neus. Het systeem vergelijkt vervolgens de echte afbeelding met de zojuist herstelde afbeelding om te zien of ze nog steeds dezelfde persoon op de gegenereerde foto hebben.

GFP-GAN is echter niet zonder gebreken. Volgens de ontwikkelaars zijn de herstelde afbeeldingen veel gedetailleerder dan eerdere en andere versies, maar zijn de huidige herstelde afbeeldingen niet erg scherp en kunnen ze een “lichte identiteitsverandering” hebben. Dit betekent dat in sommige gevallen de herstelde afbeeldingen er soms uit kunnen zien als een ander persoon. Meestal gebeurt dit meer bij afbeeldingen met een zeer lage resolutie en zeer zwaar beschadigd, waardoor de AI een brede gissing moet maken over wat er achter de wazige of gescheurde delen van de foto zat.

Bouchard zegt, hoewel de resultaten meestal fantastisch zijn en opmerkelijk dicht bij de werkelijkheid liggen: “Het resulterende beeld zal er net zo uitzien als onze grootvader als we geluk hebben. Maar het kan net zo goed als een vreemde eend in de bijt lijken, en daar moet je rekening mee houden als je dit soort modellen gebruikt.

Bron GFP-GAN

Degenen die de code willen downloaden, kunnen dit gratis doen of de bestaande demo online bezoeken om het zelf te proberen. Lezers kunnen hier meer werk van Bouchard vinden op zijn YouTube-kanaal