Collectiebeheersysteem: van tekst naar link

0
166

Achter de schermen werken we aan het updaten van de infrastructuur van onze digitale bestanden. Het collectiebeheersysteem, waarin de archieven, genealogie, bibliotheek, beeldbank en het erfgoedregister staan, wordt vervangen door een nieuw programma. In 2020 zijn we begonnen met de aanbesteding. En vorig jaar gingen we van start met de inrichting van de nieuwe database en het migreren van de collecties. Een aardige klus, omdat we over gaan naar Linked Data. Een term die je tegenwoordig vaak langs hoort komen, maar wat is het precies?

Rembrandt
In ons huidige collectiebeheersysteem kunnen we, bijvoorbeeld bij deze prachtige ets, noteren dat Rembrandt hem heeft gemaakt. Bezoekers van de website, kunnen vervolgens Rembrandt in het zoekvenster intypen, en dan komt de afbeelding tevoorschijn. Tenminste: dat is de bedoeling. Maar het zorgt voor problemen. Er wordt namelijk ook wel eens R. van Rijn, Rembrand of Rembrandt Harmensz. van Rijn ingevoerd. Hoe zorg je er voor dat je na het invoeren van deze termen ook deze ets tevoorschijn tovert? En hoe weet je dat de resultaten die je vindt over de Rembrandt gaan die je in gedachten hebt, en niet over de gelijknamige stad in Iowa (VS)?

Van tekst naar link
Bij Linked Data voeren collectiebeheerders niet meer de tekst Rembrandt in, maar nemen ze een link op. Bijvoorbeeld de link naar wikidata, waar Rembrandt een eigen pagina heeft. Daar zijn tientallen naamsvarianten te vinden, wordt beschreven dat het een man is, staan zijn geboortedatum en -plaats geregistreerd, en staat een korte beschrijving van de kunstenaar. Er is dus geen twijfel over mogelijk welke Rembrandt bedoeld wordt. Daarnaast biedt het opnemen van deze link, straks op de website allerlei nieuwe mogelijkheden. Zoek je op een van de naamsvarianten, dan krijg je altijd het goede zoekresultaat. Ben je benieuwd naar alle werken van Leidse kunstenaars? Of zoek je alleen schilderijen die gemaakt zijn door een man? Dit zijn vragen die we nu nog niet kunnen beantwoorden, maar dankzij Linked Data straks wél. Het biedt dus een heleboel mogelijkheden, maar zorgt ook voor een heleboel extra werk. We moeten onderzoeken waar we links willen opnemen: welke velden zijn daarvoor geschikt? Ook moeten we kijken naar welke bron we willen linken. En ten slotte moeten we onze eigen data onder de loep nemen. Want of we met het woord ‘raden‘ nu naar ‘wieltjes’ of ‘bestuurlijke colleges’ willen linken, dat moeten we toch.